Veel gestelde vragen
Moet ik na het overlijden van een dierbare meteen
contact opnemen met een uitvaartondernemer?
Het is mogelijk om na het overlijden de tijd te nemen om met elkaar bij de overledene te zijn. Het is niet noodzakelijk om direct 'de eerste de beste' uitvaartondernemer te bellen. U kunt gerust vragen naar prijzen maar kijk ook of het eerste telefonische contact u aanspreekt. Dit zegt vaak veel over de verdere begeleiding van de uitvaart. Bij het overbrengen van de overledene heeft u alle recht om hierbij aanwezig te zijn als u dit wil.

Thuis opbaren, kan dat?
Thuis opbaren is meestal mogelijk. Hiervoor hebben wij goede koelmethoden beschikbaar. We adviseren families wel om vaste bezoektijden aan te houden, zodat er niet elk moment van de dag bezoek kan komen. Bij een thuisopbaring kan zoveel mogelijk gebruiken worden gemaakt van eigen materialen, zoals kandelaars en bloementafeltjes.

Drukte tijdens de eerste dagen
We raden families aan om op voorhand te letten op het feit dat je tijdens de eerste dagen na een overlijden geleefd wordt tot aan de dag van de uitvaart. Laat de telefoon gerust eens rinkelen, of hou de deur even dicht als dit voor u zelf op dat moment nodig is. Mensen die echt met u meeleven, zullen begrip kunnen opbrengen voor uw situatie, en bellen later terug of komen op een tijdstip terug dat het u beter schikt.

Mogen wij de overledene zelf 'dragen'?
U kunt zelf de overledene 'dragen' tijdens de uitvaart. Er zijn in Nederland regionale verschillen in de manier van dragen. In (Zuid) Limburg wordt er vaak gebruikt gemaakt van een rolbaar; dit is een baar op wielen (met een baarrok er om heen) waarop de kist geplaatst wordt. Dit maakt het mogelijk dat een ieder die dit wil dit kan doen. Uiteraard beschikken wij ook over professionele dragers om dit voor u te doen.U kunt ook uw eigen uitvaart voorbereiden. Vaak helpt het nabestaanden als ze weten wat uw wensen zijn. U kunt dit doen door het invullen van een wensenformulier dat bij ons opvraagbaar is. We maken een afspraak bij u thuis of in ons uitvaartcentrum om de wensen op papier te zetten. U ontvangt van ons een afschrift en een uniek bewijs van inschrijving. Wij bewaren vervolgens de gegevens in ons archief. Uiteraard kunnen de wensen die u hebt vastgelegd gewijzigd worden, als u wilt. Aan een inschrijving zijn geen kosten verbonden. Ook een begroting van de kosten na de uitvaart kan hierbij gemaakt worden.

Wie bepaalt de keuze van een uitvaartverzorger?
Het is belangrijk dat u een uitvaartverzorger kiest waar u vertrouwen in heeft. Laat u goed informeren en laat de kosten uitleggen.
Bij elke uitvaart maken wij een begroting van de kosten. Ook als u reeds een uitvaartverzekering heeft kunt u bij ons terecht. Er is een verschil tussen verzekeringen in natura en verzekeringen in kapitaal.
Bij de naturaverzekering ontvangt u een pakket aan diensten en goederen.
Vaak bent u niet vrij om te kiezen welke uitvaartondernemer u neemt, omdat de betreffende verzekeringsmaatschappij (prijs)afspraken heeft met een bepaalde uitvaartondernemer. Kiest u toch voor een andere uitvaartondernemer dan krijgt u meestal een beperkt bedrag terug voor het pakket aan diensten en goederen dat u had 'moeten' afnemen bij hun eigen aangesloten uitvaartverzorgingsbedrijven. Vaak is het wel zo dat u alsnog bij de aangesloten uitvaartverzorger moet bijbetalen omdat het pakket nu eenmaal niet alles vergoed. Dit geld ook voor vele begrafenisfondsen.

Mok Uitvaartverzorging werkt geheel onafhankelijk. Bij een kapitaalverzekering kunt u vaak -raadpleeg uw polisvoorwaarden- zelf bepalen welke uitvaartondernemer u kiest. Het bedrag kunt u zelf besteden naar eigen voorkeur. U kunt uw geld natuurlijk ook 'gewoon' op een spaarrekening reserveren, dan plukt uzelf de vruchten door middel van de rente. Voor een uitvaartverzekering kunt u terecht bij uw assurantie-adviseur of bij uw uitvaartverzorger. Vaak zien we dat families beschikken over oude polissen. Wij kunnen voor u uitzoeken waar deze geldelijk te maken zijn. We helpen u hierbij graag.
Uiteraard zijn er veel andere mogelijkheden.Vraag gerust, we zullen alles in het werk stellen om uw wensen te realiseren en uw vragen te beantwoorden.